Fischer i blåsväder för visumpolitik

Tysklands utrikesminister Joschka Fischer befinner sig i politiskt blåsväder. Orsaken är att han har tagit på sig det politiska ansvaret för den visumpolitik som påstås ha främjat prostitution och människohandel i Tyskland.

Skandalen som den kristdemokratiska oppositionen hoppas ska leda till att Tysklands populäraste politiker tvingas avgå, handlar om att de tyska ambassaderna i Östeuropa i mars 2000 fick direktiv om att lätta på visumreglerna.

Tusentals människor ska därefter ha tagit sig till Tyskland via ambassaderna i Kiev, Minsk och Moskva, för sedan begå brott inom EU.

Obefintlig kontroll
Oppositionen anklagar utrikesminstern för att bakom viseringsdirektiven, som gjorde att kontrollen var obefintlig, ligger en politiskt grön dröm om ett multikultisamhälle.

Inom regeringen ska även inrikesminister Otto Schilly ha anklagat Fischer för att underlätta för organiserad kriminalitet, men enligt tidskirften Der Spiegel lät förbundskansler Gerhard Schröder frågan bero för att undvika en intern konflikt.

Frågan är nu hur mycket som utrikesministern kände till och varför den politiska ledningen inte reagerade när larmrapporter om människohandel och prostitution kom från ambassaderna.

Schröder stöder utrikesministern
Affären har pågått i flera veckor och hittills har en grön politiker tvingats avgå, medan utrikesminster Joscha Fischer har hållt sig i bakgrunden och vägrat att uttala sig. Men hemkommen från en Asienresa, säger han nu att han tar på sig det fulla politiska ansvaret:

En speciell kommitte i förbundsdagen ska nu granska ärendet och politiska bedömare i Belin tror att skandalen kan få långtgående konsekvenser, även om förbundskansler Gerhard Schröder försöker göra allt för att minimera skadan.

– Utrikesminister har mitt fulla stöd och om oppositionen tror att de kan få honom avsatt, misstar dom sig.

Kristian Åström. Berlin
kristian.astrom@sr.se