Barn firar Mandela-dagen i Kapstaden, Sydafrika. Foto: Schalk van Zuydam/Scanpix.

Mandelas hemby firar i landsfaderns anda

I Nelson Mandelas hemby Qunu i Sydafrika var stämningen hög när Mandelas 95-årsdag firades i dag. Den 18 juli, som numera är Mandela-dagen, har blivit en viktig högtid i landet.

– Firandet med sång, tal och olika aktiviteter har pågått hela dagen, säger Ekots Margareta Svensson på plats i Qunu i Sydafrika.

Många av aktiviteterna präglas av Mandelas budskap. Under dagen delas lättlästa böcker, till exempel Mandelas självbiografi ”Long walk to freedom” ut till ungdomar.

– Mandela har ju alltid betonat vikten av undervisning och sagt att han är förtjust i barn, säger Margareta Svensson.

På plats i Qunu fanns också idrotts- och kulturministern som ska bevittna en premiären av en tonsättning av Sydafrikas konstitution.

FN har utsett den 18 juli till Mandelas dag, en dag då man gärna får ägna 67 minuter åt till exempel välgörenhet eller att hjälpa andra. 67 minuter eftersom Mandela ägnat lika många år "i mänsklighetens tjänst".

Själv tillbringar Nelson Mandela ännu en dag på sjukhuset i Pretoria där han vårdas för en lunginfektion sedan sex veckor.

Det senaste officiella uttalandet om hans hälsa kom för en vecka sedan. Då sades det att hans tillstånd var allvarligt men stabilt och att han svarar bra på den behandling han får.

Firandet skuggas också av interna strider i Mandelas familj, där familjemedlemmar har anklagats för att vilja tjäna pengar på Nelson Mandelas namn. I centrum finns sonsonen Mandla Mandela, som också deltar i firandet i dag.

– Han befinner sig i grannbyn Mvezo där en skola med Nelson Mandelas namn invigs i dag. Men rättsfallen pågår och verkar dra ut på tiden, säger Margareta Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".