Många greker är kritiska till Tysklands finanminister Wolfgang Schäuble. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Tysklands finansminister besökte Grekland

En av de mest impopulära politikerna i Grekland
1:35 min

Tysklands finansminister Wolfgang Schäubles besökte i dag Grekland för första gången sedan finanskrisen bröt ut. För många greker bär han en stor del av skulden för deras elände, trots att han har med sig löften om nya pengar.

Efter dagar av livliga protester anlände den tyske finansministern i dag till ett Aten som beskrivs som en spökstad. Några demonstranter skulle han inte behöva se – däremot en del av de uppemot 4 000 kravallpoliser som är utposterade längs hans väg.

Schäuble beskrivs omväxlande som sparkommissarie och kolonialherre – kort sagt en av de mest impopulära politikerna i Grekland. Särskilt efter det sparpaket som antogs sent i går kväll och gör ytterligare tusentals statsanställda arbetslösa, utöver de 1.4 miljoner som redan saknar jobb.

Nedskärningar i den offentliga förvaltningen är ett villkor för att Grekland ska få nästa omgång nödlån på 6,8 miljarder.  

Wolfgang Schäuble förklarade att han var imponerad av vad Grekland har gjort för att modernisera sin ekonomi och få den i balans. För att hjälpa den utvecklingen på traven diskuterar han i dag med sina grekiska värdar inrättandet av en utvecklingsfond.

Med krediter till låg ränta ska fonden underlätta för små och medelstora företag att investera och nyanställa. Fonden ska omfatta 500 miljoner euro, varav Tyskland är berett att bidra med 100 miljoner.

En droppe i havet säger kritikerna.

Många bedömare anser att det enda raka vore ytterligare en skuldavskrivning. Men när Schäuble i dag fick frågor om det av grekiska företagsledare sa han bestämt ifrån.

Men också här i Tyskland spekuleras det snarare när än om det blir aktuellt att skriva av grekiska skulder igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".