Mursianhängare demonstrerar utanför universitetet i Kairo. Foto: Amr Nabil/Scanpix.

Muslimska brödraskapet öppnar för samtal

Muslimska brödraskapet öppnar nu för första gången sedan Mursi avsattes som president för dialog med Egyptens övergångsregering. Ett "ramverk för diskussioner" kan hållas med hjälp av EU, anser brödraskapet.

Förslaget från Muslimska brödraskapet lades fram till EU-sändebudet Bernandino León inför besöket från EU:s utrikeschef Catherine Ashton i onsdags. León bekräftar att han erbjudit brödraskapet "EU:s hjälp för att lösa krisen".

Muslimska brödraskapet kräver fortfarande att "militärkuppen" hävs, sade talesmannen Gehad El-Haddad till nyhetsbyrån Reuters på torsdagen. Det är också oklart vem som ska representera motparten vid eventuella diskussioner: militären som avsatte Mursi eller politikerna. Enligt El-Haddad kom förslaget som ett svar på en fråga från EU om vad som behövs för att starta en dialog.

León vill tona ned EU:s roll:

– Vi tror att detta bör vara en egyptisk dialog utan utländska aktörer.

– Det vi har gjort är att undersöka öppningar, för att se hur förutsättningarna för att påbörja någonting är, sade León.

Han sade också att parterna står långt ifrån varandra, men att positionerna inte är helt låsta.

Egyptens interimspresident Adli Mansur höll i kväll ett tv-sänt tal till nationen – det första framträdandet av det här slaget sedan han tog över presidentposten efter den avsatte Muhammad Mursi den 4 juli.

Mansur sa bland annat att en del människor försöker driva Egypten in i kaos, och lovade att se till att återupprätta stabilitet och säkerhet. Enligt honom finns det ”ingen väg tillbaka”:

– Vi går igenom ett kritiskt stadium och det finns dem som vill ha kaos. Men vi ska bekämpa det och kämpa för säkerhet – ända till slutet, tillade Mansur i sitt tal.

Brödraskapet uppmanar till nya demonstrationer på fredagen. Militären varnar på sin Facebook-sida demonstranter för att ta till våld.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".