Staden Detroit som på torsdagen lämnade in en ansökan om konkursskydd. Foto: Scanpix

Staden Detroit konkursmässig

1:07 min

Den amerikanska bilhuvudstaden Detroit ansökte på torsdagen om konkursskydd. Det är den mest omfattande ansökan i sitt slag hittills från en amerikansk kommun.

Den konkursförvaltare, Kevyn Orr, som utsågs redan i våras har lämnat in en ansökan till en federal domare om att Detroit sätts i konkursskydd.

Detroit har i dag ett skuldberg som beräknas till 18,5 miljarder dollar, (122 miljarder kronor), enligt Reuters.

Konkursförvaltaren presenterade förra månaden ett förslag som innebar att långivare bara skulle få 10 cent för varje utlånad dollar till Detroit stad, men det stötte på motstånd främst från pensionsfonder.

Michigans guvernör, republikanen Rick Snyder, säger att han nu godkänt en begäran från konkursförvaltaren om att lämna in ansökan om konkurs enligt kapitel nio i den amerkanska konkurslagstifningen.

– Medborgarna i Detroit behöver och förtjänar en tydlig väg ut ur den onda cirkeln av ständigt minskade tjänster, skriver Rick Snyder i ett brev bifogat till ansökan, enligt AP.

President Obama och hans rådgivare följer situationen i Detroit noga, enligt ett uttalande från Vita huset.

Bilstaden Detroit var USA:s femte stad i storlek tidigare med nära två miljoner invånare, men invånarantalet har sjunkit till 700 000 och stadens skulder har ökat stort.

Ekot

Pontus Matsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista