Kambodjanske oppositionsledaren Sam Rainsy. Foto: Heng Sinith/Scanpix.

Oppositionsledaren Rainsy tillbaka i Kambodja

"Alla ledare faller till slut"
2:11 min

Efter fyra år i exil ger sig Kambodjas främste oppositionsledare Sam Rainsy in i valrörelsen inför valet i landet om en dryg vecka. I dag landade han på Phnom Penhs flygplats och Ekots Margita Boström fick en intervju med Sam Rainsy i Paris, strax innan han klev ombord på planet.

Sam Rainsy har varit oppositionspolitiker i drygt 20 år och det här är andra gången som han återvänder till Kambodja efter exil. Båda gångerna har han flytt i samband med rättegångar, som enligt många bedömare är politiska och iscensatta av regeringen. Men någon rädsla för att återvända känner han inte.

– Jag vet att många inom den regerande makten i Kambodja helst skulle se att jag för alltid höll mig borta från landet, säger Sam Rainsy.

Kambodja har styrts av ett parti, Cambodian People´s Party, och en man, Hun Sen, sedan 1985. FN, EU och USA har många gånger uttryckt en oro för hur det går med den demokratiska utvecklingen i Kambodja. Mycket talar för att det var internationella påtryckningar om att kommande val måste genomföras på ett fritt och demokratiskt sätt, som gjorde att oppositionsledaren benådades för en vecka sedan.

– Premiärminister Hun Sen kunde ju inte hävda att det skulle bli ett rätt demokratiskt genomfört val om det inte fanns en opposition. Därför var de tvungna att låta mig komma tillbaka, säger Sam Rainsy.

Oppositionsledaren Sam Rainsy tror inte att det kommer bli något fritt val, trots att han kommer tillbaka.

– Det är en början, för vi måste få en ny ledning i det här landet. Alla ledare faller till slut, även de som klamrar sig kvar vid makten, säger Sam Rainsy.

Den nu återvändande oppositionsledaren Sam Rainsy använder sig gärna av drastiska formuleringar när det gäller den nuvarande regimen i Kambodja. Hans eget politiska budskap är kort och koncist.

– Vi måste förstärka demokratin och vi måste stoppa korruptionen, säger Sam Rainsy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".