Foto: Scanpix

Allt renare badvatten på Svenska badplatser

Bättre vatten utan regn
0:17 min

Svenska badvatten är nu renare än på många år. Enligt Smittskyddsinstitutets sammanställning av vattenprover från alla landets badplatser har badvattnet inte varit bättre sedan 1996, skriver Dagens Nyheter.

Nästan alla svenska badplatser, eller i varje fall 94 procent, har i år fått godkänt i smittskyddsinstitutets tester. Det rapporterar Dagens nyheter. Det är visserligen en försiktig förbättring sedan några år, men samtidigt en stor förbättring mot första halvan av 2000-talet då bara drygt 8 av 10 badplatser klarade testet.

--Om det regnar jättemycket klarar ju inte ledningsnätet alla gånger att hantera de stora vattenmängderna. Då kan det ju bli samlingar av dagvatten och även avloppsvatten. Då kan det komma ut orenat vatten direkt i sjön, berättar Linda Trönnberg, mikrobiolog smittskyddsinstituet.

Bakterierna i vattnet sprids oftast vid orenade avlopp och båtar och fortfarande säger hon är det ofta sommarhusägare inte har en aning om hur deras avlopp renas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".