Landets omfattande matprogram ska utökas så att två tredjedelar av befolkningen får rätt till billigt vete, ris och socker.

Illa fungerande matprogram ska utökas i Indien

Ekonom: De lurar folk
1:52 min

I Indien riktas stark kritik mot att regeringen på egen hand bestämt att landets omfattande matprogram ska utökas så att två tredjedelar av befolkningen får rätt till billigt vete, ris och socker. Kostnaden för det nya programmet tros hamna på över 140 miljarder kronor om året.

Även i slummen tycker många av de allra fattigaste att det är galet att utöka ett program som är så påverkat av korruption.

– Vi är fattiga, vi skulle inte överleva utan subventionerna, säger Rajku Mari.

Hon sitter på golvet och lagar mat. Som äldsta kvinna i familjen är hon ansvarig för ransoneringskupongerna. Hon bor i ett litet skjul med barn och barnbarn i ett av New Delhis största slum områden. De är åtta personer som trängs ihop i ett rum.

Trots att hon är beroende av subventionerna är hon kritisk mot att regeringen vill utöka matprogrammet.

– De vill köpa röster. Politikerna kommer bara hit före valet, säger hon.

I samma slumområde arbetar Manmohan Singh för hjälporganisationen Lok Shakti Manch. Han förstår inte varför matprogrammet ska växa.

– De lurar folk. Varför skapa ett större system när det lilla redan fungerar dåligt, säger Sing som råkar ha samma namn som Indiens premiärminister.

Han menar att om dagens system inte skulle vara så korrumperat hade problemet med undernäring inte varit så stort i Indien. Matprogrammet är egentligen tillräckligt bra i teorin.

– Det skulle inte finnas någon hunger.

Myndigheterna medger själva problemet, omkring 40 procent av all mat som ingår i programmet når aldrig de fattiga. Världens mest korrumperade program,

kallar den indiske ekonomen Surjit Bhalla det för.

– Du kan försöka motbevisa mig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".