Protester mot oljeutvinning i Israel

"Vi är mycket starkt emot"
2:12 min

I Israel har det visat sig att stora mängder olja ligger bundna under markytan i skifferlagren. Det har Ekot berättat tidigare. Nu börjar man planera för att utvinna den här oljan. Men det är inte alla israeler så glada över.

Stoppa oljeprojektet är kravet från demonstranterna i Jerusalem. Det de vill stoppa är de första försöken att utvinna skifferbaserad olja i Israel.

Israel har mycket stora oljetillgångar i området mellan Jerusalem och Gaza. Man räknar med att det kan finnas 150 miljarder fat olja där och kan allt det utvinnas skulle det göra Israel till en mycket stor oljeproducent.

Men miljövännerna motsätter sig en sådan här utveckling. Hila Krupsky är ansvarig för klimat- och energifrågor hos Greenpeace i Israel.

– Vi är mycket starkt emot, vi är rädda för de skador som kan drabba miljön i området.

Tanken är att testa en nygammal metod för att utvinna oljan som ligger inbäddad i skifferlager. Istället för att spruta ner vatten blandat med kemikalier i oljeskifferlagren för att komma åt oljan hettar man upp skifferlagren till många hundra grader. Något som provades i Sverige på 40-talet. Den här metoden med upphettning sägs vara miljövänligare än vattenmetoden. Men den är så oprövad att ingen vet om den verkligen skonar miljön, säger Hila Krupsky:

– Det här kan ingen svara ärligt på. Det är ett experiment och när du sätter igång det vet du inte hur det slutar, säger hon.

Delar av de aktuella områdena för oljeutvinning är jordbruksmark och många av de som bor där är rädda för vad som kommer att hända om och när exploateringen börjar.

Det är både ett naturskönt och historiskt viktigt område och oljeskifferutvinning kan ge skador som aldrig kommer att kunna repareras, befarar Hila Krupsky.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".