En flyktingbåt på väg till Australien. Arkivfoto: Indonesian National Search and Rescue Agency/Scanpix.

Australien sätter stopp för alla båtflyktingar

2:05 min

Från och med i dag stoppas alla båtflyktingar att komma i land i Australien. De kommer att direkt deporteras till läger i Papua Nya Guinea. Detta efter en uppgörelse med Papua Nya Guinea, som Australiens Premiärminister Kevin Rudd berättade om på en presskonferens i Brisbane i dag.

– Från och med i dag kommer inga båtflyktingar att få en möjlighet att bosätta sig i Australien, sa Kevin Rudd.

Australien har de senaste åren sett en allt stridare ström av båtflyktingar som med risk för sina liv beger sig i överfulla och ranka båtar från Indonesien mot Australien. Bara i år har nästan 16 000 gjort den farliga resan över havet och flera hundra har dött.

En tredjedel är iranier men många kommer också från Afghanistan, Sri Lanka och Vietnam.

Redan i går blev det klart att Kevin Rudd fått ett löfte av Indonesiens president Yudhoyono att resenärer från Iran inte längre kommer att få visum vid ankomsten i Indonesien – för att stoppa den smugglingsvägen.

Men Kevin Rudd, som återkom till premiärministerposten för bara några veckor sedan, säger att han förstår att beslutet kommer att väcka vrede och uppmärksamhet i världen.

– Vi måste säkra våra gränser och ge signaler till människosmugglare att de måste upphöra med sin verksamhet, sa Rudd.

Men de hårdare flyktingreglerna måste också ses i ljuset av det val som ska hållas i september. Kevin Rudds parti Labour ligger långt efter i opinionsmätningarna och oppositionspartiet Liberalerna har attackerat Labour hårt för att vara för svaga i sin invandringspolitik. Så här reagerar Liberalernas immigrationsansvarige Scott Morrisson på regerings beslut:

– I sista minuten inför valet börjar regeringen agera i flyktingfrågan, sa Morrisson.

Liberalernas ledare Tony Abbott välkomnade beslutet – med tillägget att de nya reglerna inte kommer att kunna genomföras under Labourregeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista