Amina Abdul Aziz är anhängare till avsatte presidenten Mursi. Foto: Jesper Lindau/Sveriges Radio.

Mursis anhängare vägrar ge upp hoppet

Amina har rest från Alexandria för att protestera
1:44 min

I Egypten fortsätter anhängarna till president Mohammad Mursi att protestera mot att han avsattes av militären för drygt två veckor sedan. Centrum för protesterna är en tältstad som vuxit fram kring moskén Rabaah al-Adawiya i Kairostadstelen Nasr City.

–  Jag kommer att stanna här till slutet. Tills att Mursi åter blir president, eller tills att militären dödar oss, säger läraren Amina Abdul Aziz från Alexandria.

Hon bär på en skylt i form av ett hjärta med Mursis bild i mitten.

Amina är en bestämd lärare i 30-årsåldern som har lämnat sina elever i Alexandria för att bo och leva på Rabia al-Adawiya, en stor tältstad i en vägkorsning vid en moské i Kairo som Mursianhängarna ockuperar.

Där ligger tusentals människor under tältdukarna och vilar, läser tidningen och följer med i något demonstrationståg som sniglar sig fram genom folkmassorna.

Aminas funderingar på döden är, ur hennes perspektiv, inte helt ogrundade. På Rabia är man omringade av pansarvagnar och stora mängder soldater på alla sidor. Speciellt på vägen ner mot republikanska gardet, där 50 människor dog för en och en halv vecka sedan.

Strax efter vi pratade kom 12 stridsflygplan flygandes på mycket låg höjd, precis över moskén, och det blev en märklig syn när alla dessa tusentals människor hukade på en och samma gång.

Idag har Muslimska brödraskapet utlyst demonstrationer över hela Egypten. Från 18 olika platser bara i Kairo utgår demonstrationståg.

Om inte förhandlingar löser konflikten kommer detta att bli en långdragen kamp. Amina och folket vid Rabia-al Adawiya kommer inte att lämna platsen frivilligt.

En man som bor i ett av bostadshuset i närheten sa att han inte står på samma sida, men:

– De är våra gäster, låt dem hållas, det är väl det här som är demokrati.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".