Det var inte någon stillsam sommarträff när Tysklands förbundskansler Angela Merkel på fredagen höll sin sedvanliga presskonferens inför sommaruppehållet. Foto: Gero Breloer/Scanpix.

Merkel ger inga svar om avlyssningsskandalen

"I Tyskland liksom hela Europa gäller inte den starkares rätt"
1:40 min

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har fortfarande inga förklaringar som bringar klarhet i den pågående avlyssningsskandalen, som har dominerat det offentliga samtalet i landet sedan början på juni.

– Den som har kommit hit i förhoppningen att jag ska ge besked om vad de pågående utredningarna har kommit fram till, den blir besviken, förklarade Angela Merkel.

På frågan om vad och när hon själv fick information om avlyssningen upprepade hon att det var först genom medierapporteringen om Edward Snowdens avslöjanden.

Merkel har kritiserats för att hon har varit för återhållsam under avlyssningsaffären. Hon betonade hon att hon tar medborgarnas oro på stort allvar och försäkrade att Tyskland inte är en övervakningsstat.

Förbundskanslern förväntar sig tydliga svar från USA om avslöjandena att amerikansk säkerhetstjänst varje månad samlar in uppemot 500 miljoner uppgifter om tele- och datakommunikation bara i Tyskland. Hon vill ha tydliga försäkringar att amerikanarna respekterar att det är tysk lag som gäller i Tyskland.

– I Tyskland liksom hela Europa gäller inte den starkares rätt, styrkan ligger i rättssäkerheten, underströk Angela Merkel.

Nu väntar en kort semester
men frågorna om misstänkt spionage lär inte vila - istället blir de bara fler och har redan laddat valkampanjen med hett stoff inför förbundsdagsvalet i september.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".