Osäker framtid för konkursmässiga Detroit

1:51 min

I staden Detroit i USA, som i går ansökte om konkursskydd, är nu osäkerheten stor om vad som kommer att ske. Stadens borgmästare Dave Bing sade på en presskonferens att han hoppas att det kommer att leda till någon bra i slutänden.

– Jag ville det inte, men låt oss nu göra det bästa av situationen, sa Detroits borgmästare Dave Bing  på en presskonferens sedan det stått klart att staden lämnar in en ansökan om konkursskydd.

Utförslöpan för det som en gång var motorhuvudstaden i USA har varat i flera decennier. På 50-talet hade Detroit nästan två miljoner invånare, nu är siffran nere på 700 000. Bara sedan år 2000 har staden tappat 250 000 invånare. Och med dem har skatteintäkterna försvunnit.

80 000 hus står nu övergivna eller förfallna. 40 procent av gatlyktorna är trasiga. Arbetslösheten är 18 procent mer än dubbelt så hög som genomsnittet för USA och våldsbrottsligheten hög.

Nu ska en domstol ta ställning till om staden beviljas konkursskydd, vilket kommer att ta mellan en och tre månader.

Kevyn Orr är tvångsförvaltare i Detroit och hanterar stadens skulder på drygt 120 miljarder kronor. På presskonferensen sa Orr att för den vanlige medborgaren kommer det inte att märkas någon större skillnad.

– Samhällservicen kommer att fungera, lönerna ska betalas, sa Kevyn Orr.

Men många år oroliga för vad som nu kommer att ske. Flera fackföreningar pekar på risken för att pensionerna sänks och möjligheten till sjukvård för de som anställda i staden försämras.

Bedömare här i USA menar att om Detroit klarar sig ur det här kan det leda till att många andra skuldtyngda städer i USA kommer följa staden exempel

Pontus Mattsson, Washington

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista