Finansministrar från världens största ekonomier och företrädare för stora internationella organisationer diskuterade skatteplanering i Moskva i dag. Foto: Kirill Kudryavtsev/Scanpix.

G20 enades om åtgärder mot skatteplanering

"Vi har skapat ett system med dubbel ickebeskattning"
1:14 min

Nu ska det bli svårare för storföretag att slippa skatt. G20-länderna har haft möte i Moskva och enats om en plan mot internationella kryphål i skattelagarna.

Finansministrar från världens största ekonomier som Ryssland, Tyskland och Japan möttes i Moskva i dag och diskuterade skatteplanering.

Många stora företag med affärer i många länder ser till att bokföra vinsten i länder där skatten är lägst. På det sättet har till exempel Starbucks inte skattat någon ting alls i Storbritannien förra året. Många multinationella företag betalar så lite som fem procent i skatt – allt helt lagligt.

Så här sa Angel Gurria, generalsekreterare för den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD, inför mötet:

– Vi har länge arbetet mot dubbelbeskattning, att företagen ska slippa skatta i två eller flera länder samtidigt. Men i stället har vi råkat skapa ett system med dubbel ickebeskattning. Nu måste pendeln slå åt andra hållet, sa Gurria.

Finansministrarna lyckades också enas om 15 förslag som ska få effekt redan inom två år. Det handlar om att kräva större öppenhet av företagen, att striktare definiera var företagen egentligen arbetar och bör skatta, att mer skatt måste betalas lokalt och att pressa skatteparadis att sluta erbjuda extremt låga skattesatser.

Nu går planen vidare till högsta nivån – toppmötet med regeringschefer i Sankt Petersburg i september.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".