Flera sjukhus har svårt att ge en fullgod och säker vård till alla blivande mammor just nu. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Hårt tryck på förlossningskliniker – kris i Skåne

"Vi springer som galningar"
2:47 min

Läget på landets förlossningskliniker är pressat. På flera kliniker väntas denna och nästkommande veckor bli de svåraste på hela sommaren. På Universitetssjukhuset i Malmö har en krisorganisation upprättats, med beredskap att hänvisa födande mammor till bland annat Danmark.

– Det är katastrof. Vi springer som galningar, säger barnmorskan Susanne Sandberg på Universitetssjukhuset i Malmö.

Även på flera sjukhus i Stockholm vittnar barnmorskorna om en situation där mödrar och barn inte kan övervakas och vårdas på ett tillfredsställande sätt. Susanne Sandberg i Malmö säger att det inte finns någon tillfredsställande backup om något allvarligt händer:

– Vid de akuta händelser som kan ske, vid en blödning eller så, behövs det fler barnmorskor som kan hjälpa till. Det kan behövas tre, fyra vid riktigt akuta händelser. Det finns ju inte, för de kan stå och förlösa, säger Susanne Sandberg.

Ekot har pratat med barnmorskor på samtliga stora sjukhus i Stockholm, Göteborg och Malmö. På alla är trycket hårt, och det är svårt att ge en fullgod och säker vård till alla. Särskilt pressat uppger barnmorskorna att det är på BB Stockholm och Universitetssjukhuset i Malmö.

I Region Skåne råder nu krissituation och en särskild krisorganisation har upprättats. Det är samma typ av organisation som vid till exempel en stor olycka, men i det här fallet finns ingenting oförutsett. Det föds inte fler barn än andra år.

– Det är en skör bemanning. Anledningen till att vi skapat en krisorganisation i Skåne är att vi ser att det finns ett hot mot patientsäkerheten, säger Andreas Herbst, verksamhetschef i Malmö.

Krisorganisationen ger en beredskap att hänvisa födande mammor till övriga sjukhus i Skåne, men även Danmark. Man har också försökt avbryta barnmorskors semestrar och vädjat till personal att ta extrapass.

Andreas Herbst säger att orsaken till krisen är att det varit svårt att rekrytera vikarier, delvis på grund av ett anställningsstopp som inneburit att bara vikariat för själva semesterperioden har kunnat erbjudas.

Han tror inte att lönen har varit problemet. I nuläget handlar det inte heller om pengar från sjukhusets sida, enligt Andreas Herbst:

– När vi väl insåg att situationen var som den var har det inte varit en ekonomisk fråga. Utan det handlar om att hitta barnmorskor som kan och vill arbeta, säger han.

Men varningarna till ledningen inför sommaren har inte saknats, berättar barnmorskan Susanne Sandberg:

– Vi har sagt det, skriftligt i vår arbetsmiljöanmälan och muntligt till alla chefer i alla led, att det aldrig kommer att fungera i sommar om de inte låter vikarierna få fortsätta, säger hon.

Krisorganisationen förväntas finnas kvar till och med slutet av augusti. Verksamhetschef Andreas Herbst säger att det svåraste bemanningsläget är nu och kommande vecka. Han håller med om att han borde ha kunnat förutse situationen bättre:

– Jo, det kan jag tillstå att vi borde ha kunnat göra.

Hur har det blivit med patientsäkerheten på grund av den här sköra bemanningssituationen?

– Det är klart att patientsäkerheten är avhängig en adekvat bemanning, säger verksamhetschefen Andreas Herbst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".