Mönsterås kommunalråd Roland Åkesson (C) och hans partikamrater tror att det finns en del att lära av hur de jobbar i Mönsterås. Foto: Karin Eriksson/Sveriges Radio.

Svårt att vända krisen i Centerpartiet

"Väldigt jobbigt att bryta en sådan trend"
1:51 min

Under hela 2013 har Centerpartiet balanserat på fyraprocentsspärren. Roland Åkesson är Centerpartiets mest framgångsrika kommunalråd, med ett väljarstöd på 40 procent hemma i Mönsterås. Han är djupt bekymrad och tror att nedgången blir svår att vända.

– Det är väldigt tufft och det är väldigt jobbigt att bryta en sådan trend. Det ligger väldigt mycket i att framgång föder framgång, och när det går åt andra hållet är det svårt att bryta den trenden också, säger Roland Åkesson, kommunalråd i Mönsterås.

Han var aktiv i politiken redan på 70-talet. Då var Centerpartiet betydligt större än de andra borgerliga partierna, med ett väljarstöd på 25 procent i riket. Men sedan dess har det gått utför.

Inför valet nästa år är frågan om Centerpartiet ens klarar fyraprocentsspärren till riksdagen.

Roland Åkesson tror att partiet måste bredda sin profil för att överleva.

– Centerpartiet tar ju ett väldigt stort ansvar när det gäller att hela Sverige ska utvecklas. Centerpartiet jobbar också mycket med miljöfrågorna. Men som politiskt parti, när man går till val, så måste man också ha en stark politik när det gäller välfärdsfrågorna - sjukvården, äldrefrågorna och skolan. Den politiska debatten handlar mycket om de frågorna. Om vi ser på människors skattsedel och vad man betalar för, så är det ju mycket som går dit. Genom att vi inte har ministerposter när det gäller de frågorna, så måste vi anstränga oss ytterligare, säger han.

Centerpartiet backade även i Mönsterås i valet 2010 - men på en nivå som partikamraterna i riksdagen bara kan drömma om. Resultatet i kommunalvalet blev 40,4 procent.

Roland Åkesson och hans partikamrater tror att det finns en del att lära av hur de jobbar i Mönsterås.

Anna-Lena Josefsson är en av många centerpartister som försöker synas i föreningslivet.

– Var ute bland folk, och var med folk. Alla politiker ska vara ute och visa sig, och engagera sig, som vi gör här. För vi är ändå med i svängen, säger Anna-Lena Josefsson.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".