1 av 2
Michael Demmers med hästen Västerbo Leva Livet. Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio.
2 av 2
Michael Demmers med hästen Västerbo Leva Livet. Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio.

Svensk Travsport planerar spelbolag på Malta

6:03 min

Den svenska travsporten är mycket kritisk mot regeringen och gör nu en slags revolt mot det så kallade spelmonopolet och planerar att starta ett spelbolag på Malta för att få bättre villkor. Bakgrunden är att travet tvingats till kraftiga nedskärningar och sparpaket eftersom allt fler spelare satsar sina pengar hos utländska spelbolag som kan ge högre odds.

– Det är ju inget som vi önskar göra, men den konkurrensutsatta delen av ATG:s spel, nätspelet, måste ju bedrivas på någorlunda jämlika villkor med våra konkurrenter och då kan vi bli nödda och tvungna att göra på det sättet, säger Hans Ljungqvist, ordförande för Svensk Travsport.

Är det en seriös tanke?

– Ja! Absolut!

För några veckor sedan, vägrade Hans Ljungqvist och Svensk Travsport att förlänga det gamla vanliga ettårsavtalet med staten, det som ger travet monopol på spel i Sverige, mot att travet betalar olika utbildningar, fastigheter, 35 % i skatt och mycket annat.

Istället skrevs ett tillfälligt avtal på några månader.

Bakgrunden är allt fler utländska bolag på nätet tar emot spel på svenska travlopp. Omsättningen hos travsportens bolag ATG  beräknas minska med en miljard på två år, vilket lett till flera sparpaket med minskade prispengar i loppen.

Det är dyrt att äga en travhäst, bara ungefär var femte vinner ihop till sina kostnader. När prispengarna sjunker är det början på en spiral som leder mot färre hästar och färre jobb inom hästnäringen.

Svensk travsport vill på kort sikt få bättre villkor, på sikt att de utländska spelbolagen ska få licens och vara med att betala till travsporten. Annars är Svensk Travsport "nödd och tvungen" som Hans Ljungqvist uttrycket det, att etablera sig utomlands.

 – Vi betalade förra året 1,3 miljarder i totoskatt. Skulle vi ha varit registrerade på Malta så hade vi inte betalat en krona i skatt.

Skulle det kunna fungera så att det fanns ett ATG och ett annat, eller ett dotterbolag utanför Sverige?

– Ja, det finns väldigt många tekniska lösningar på det där, Ena ytterligheten är att det finns ett ATG Malta, eller Svensk Travsport Malta, eller vad man nu kan kalla det. Där vi själva organiserar nätspelet utifrån, till exempel på Malta. Sedan finns det en mängd olika alternativ.

– Den andra ytterligheten är att man inleder samarbete med någon utländsk operatör på en specifik utländsk marknad.

Och då skulle man kunna öka inkomsterna så att travsporten får bättre förutsättningar?

– Ja, ja det är utgångspunkten, annars är det ju ingen idé.

Har det varit någon diskussion om det här i ATG:s styrelse, där flera personer och ordföranden är tillsatta just av staten?

– Nja, vi har informerat från sportens sida att vi förbereder för detta men det är ju inte ATG som ska organisera det där i så fall. Men de är informerade, inte mer.

Har ni fått någon reaktion?

– Ja det är klart att vi har fått det och man kan säga att hela styrelsen i ATG inklusive de statliga ledamöterna är väldigt besvärade av den situation som bolaget befinner sig i och framför allt den ojämlika konkurrenssituationen där vi då får betala mycket skatt och har en stor mängd åtaganden och vi ska konkurrera mot operatörer som är helt befriade från detta, säger Hans Ljungqvist.

Han är mycket bekymrad över de senaste årens utveckling för travsporten.

– Den håller inte i längden och jag tycker att det är jättetråkigt för att vi har under 40 års tid byggt upp någonting som vi är stolta över. Det får ju inte rasa samman bara för att vi har ett monopol som eroderar och en handlingsförlamad regering, eller en ointresserad regering, säger Hans Ljungqvist, ordförande i Svensk Travsport.

Regeringen kommenterar via en pressekreterare att förhandlingarna om avtalet ska återupptas i höst.

På Sundbyholms travbana utanför Eskilstuna håller tränaren och uppfödaren Michael Demmers på att sela ut ett par tvååringar, som ska öva starter. ATG:s sparpaket med sänkta prispengar märks, säger han.

– Ja, det ser jag. Vi är det stall på Sundbyholm som kört in mest pengar i år, men inte får vi in några nya hästar i träning, inte. Det märks definitivt.

Vad säger folk?

– De är lite less och tittar på andra hobbysaker istället. Får man inte någonting tillbaka utan att det bara är utgifter så blir det lätt att man skaffar sig en segelbåt eller en racingbil eller någonting annat.

Michael Demmers är också bekymrad över att nedgången leder till att allt färre ston betäcks.

– Det är inte alls bra, för vi behöver den kvantiteten vi har i dag, för att hålla igång tävlingarna. Men sen ser vi också att det här gör att folk flyttar ifrån landsbygden också. Ska du inte ha några hästar så behöver du inte bo på landet, heller. Och det märker vi, vi bor tio mil, en timme ifrån Stockholm och det är en avfolkningsbygd idag.

Vad tycker du om det?

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt och som det är nu har vi inte något parti som tar strid för landsbygden i Sverige utan alla verkar vara för urbaniseringen.

Michael Demmers stödjer tanken att Svensk Travsport etablerar sig utomlands.

– Om det är det enda sättet som vi kan göra för att få mer pengar att tävla om, så blir vi väl tvungna att göra så. Det kanske är ett sätt att få dem som bestämmer att lyssna på oss lite grann.

– De kanske vill driva lite andra spelformer också som också ger oss intäkter för att det är så här att när de spelar på utländska sajter så är det inte bara hästar de spelar på utan de spelar på lite allt möjligt och det måste vi också kanske tillgodose.

Är det så illa, egentligen?

– Ja, så illa är det för att tittar vi på den yngre generationen idag så är den inte lika aktiva som våran generation var utan de är väldigt ofta framför en dator på kvällstid, säger Michael Demmers.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista