Till vänster en bild från Utöya i dag, två år efter massakern på ön. Till höger blommor vid det bombskadade regeringskvarteret från minnesstunden förra året. Foto: Scanpix

Två år efter attentaten: Inte samma Norge i dag

2:06 min

I dag, den 22 juli, är det två år sedan terroristen Anders Behring Breiviks sprängde en bomb i regeringskvarteret i Oslo och sedan fortsatte mördandet på Utöya. Sammanlagt 77 människor dödades.

Bakgrunden till attentatet var bland annat främlingsfientlighet. Breivik ville straffa de som hade "öppnat gränserna för ohämmad invandring".

Det sägs att Norge i dag inte är det samma Norge som före 22 juli-attentaten. Man kanske då skulle tro att till exempel debattklimatet kring invandring och främlingsfientlighet har blivit lite mildare och hovsammare. Men så är det inte, säger Rune Berglund Steen, som leder Antirasistisk Senter i Oslo. Snarare tvärtom. Som exempel nämner han bloggaren Fjordman, som inspirerade Breivik, han får nu mer utrymme i media än någonsin.

– Han använder det utrymme han får med att predika hat mot muslimer och det är en förändring att en extremideolog får vara med så mycket, säger Rune Berglund Steen.

Och tveksamheten kring invandringen har vuxit sig så stark i delar av Norge att den inte har låtit sig påverkas av Breiviks terrordåd.

Siffror som har tagits fram av Statistisk Sentralbyrå visar att den allmänna attityden till invandring ändå har blivit något lite positivare i Norge. Och en annan effekt är att allt fler vill engagera sig i till exempel hjälparbete.

Organisationen Norsk Folkehjälp har ökat sitt medlemsantal med 40 procent under de gångna två åren. Folk vill engagera sig för den demokrati som vi är en del av, men som Breivik ville störta, säger Guttorm Skovly på Norsk Folkehjälp.

– Jag tror det kommer av engagemanget bland det norska folket efter händelsen den 22 juli, att de vill vara med och visa att Breiviks handling inte skulle bryta ner demokratin, utan faktiskt stärka den, och frivilligorganisationer är en viktig del av demokratin, säger Guttorm Skovly.

Christer Fridén

Ekot

Dagen som förändrade Norge

#text=5199097#En kraftig sprängladdning exploderar utanför regeringskansliet i Oslo. Ett par timmar senare kommer de första larmsamtalen från Utöya.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista