En banktjänsteman räknar sedlar vid en bank i Huaibei i centrala Kina. Foto: Scanpix.

Kineser kan få billigare lån

"Svenska företag välkomnar reformen"
1:08 min

Kinas Centralbank har kommit med ännu en tydlig signal om att landets banker allt mer måste vänja sig vid marknadsekonomi. Den kinesiska staten tar från och med i dag bort begränsningen för hur låga utlåningsräntor bankerna får ha till sina kunder.

Den nya reformen ger de kinesiska bankerna rätt att locka kunder med låga räntor. Tidigare har centralbanken satt ett golv för hur låg räntan får vara. Åtgärden är ett sätt för Kina att förbereda bankerna på vad som väntar runt hörnet: marknadsekonomi även inom finanssektorn.

Bankerna har tidigare inte varit så intresserade av att ta bort räntegolvet eftersom deras marginaler på till exempel bolån kommer att sjunka när de nu måste börja konkurrera med priset.

Experterna tror att billigare lån ska hjälpa till att hålla farten uppe i den kinesiska ekonomin vars tillväxt börjat sakta in.

Om kineserna lånar mer kommer de också konsumera mer. För svenska företag och andra som handlar med Kina är reformen välkommen.

Deras förhoppning är att kinesiska företag ska importera mer om de får lägre lånekostnader.

Kinas tillväxt har minskat nio av de tio senaste kvartalen och i år tros den kunna hamna på drygt sju procent, vilket skulle vara den lägsta på över 20 år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".