Inga panikinsatser mot befarad influensa

En världsomfattande influensaepidemi kan slå hårt mot Sverige, sa generaldirektör Kjell Asplund när han presenterade Socialstyrelsens plan för hur Sverige ska hantera ett utbrott. Han varnade dock för panikåtgärder.

Inte förrän det första fallet konstaterats kan vaccintillverkningen börja, men det finns ändå lite tid, säger Socialstyrelsens generaldirektör Kjell Asplund.

– För det första tror vi inte att en pandemi kommer att uppstå här i Sverige utan snarare i Sydostasien och då kommer man att ha tid för planering, säger han.

– Grundstrategin är att ge hela svenska folket skydd genom vaccinering, men det kommer att ta tid att producera vacciner och i början kan man behöva prioritera vilka grupper som behöver få vaccin.

Folket ska vaccineras
Det är oklart hur mycket vaccin Sverige skulle kunna få tag på i en situation med en världsomspännande epidemi, en pandemi.

– Sveriges chanser är relativt goda, säger Kjell Asplund. Det är möjligt att det vore ännu bättre om vi hade en inhemsk vaccintillverkning, men vi har goda kontakter med tillverkarna och med gemensamma inköp kommer Sverige att vara en god och viktig aktör på den här marknaden. Men det kommer att vara en konkurrenssituation.

Hur mycket tror du att den allmänna oron drivs av läkemedelsindustrins intresse av att sälja sina produkter?

– Det kan man bara spekulera om. Jag tror att det är viktigt att säga att det inte pågår någon epidemi och det finns ingen anledning till panikinsatser just nu. Det har ju blåsts upp väldigt mycket och vad som ligger bakom det vet jag inte men det är en intressant fråga du har, säger Kjell Asplund.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se