Tusentals palestinier sitter fängslade i israeliska fängelser. Foto: Bernat Armangue/Scanpix.

Israel friger palestinska fångar

Israel: Andra eftergifter inte aktuella
1:38 min

Israel ska frige palestinska fångar som suttit i israeliska fängelser under lång tid, sa den israeliska ministern Yuval Steinitz. Men hur många som släpps fria är inte preciserat.

Beslutet är kopplat till den överenskommelse om samtal mellan Israel och palestinierna som förhandlats fram med hjälp av den amerikanske utrikesministern John Kerry.

Fångar ska friges, det är inte sagt hur många, men det ska handla om palestinska fångar av politisk vikt som har suttit fängslade i Israel under tiotals år. Det sa den israeliske ministern Yuval Steinitz till israelisk radio i dag.

John Kerry sa i går att representanter för israeler och palestinier kommer att träffas om en vecka. "Om allt går som förväntat" - som Kerry uttrycker det.

Om allt går verkligen går som förväntat träffar den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erekat och den israeliska justitieministern Tzipi Livni i Washington om en vecka, säger Kerry. Dock pågår förhandlingar fortfarande om hur samtalen ska föras.

John Kerry sa att detta ska ses som en BAS för att direkta fredsamtal senare ska kunna återupptas.

Några andra eftergifter vill den israeliske ministern Yuval Steinitz inte kännas vid, vare sig vad gäller utbyggnaden av bosättningar på ockuperad mark eller vad gäller den israeliska statsgränsen.

Det palestinska kravet har varit att en utgångspunkt för samtal måste vara gränserna innan sexdagarskriget 1967, något Israel vägrat, de vill inte ha några utgångspunkter alls.

Att fångar ska friges har varit ett av palestiniernas krav mycket länge,. Tusentals palestinier sitter fängslade i israeliska fängelser.

Fakta: Samtalen bröt samman

Den senaste omgången fredsförhandlingar mellan Israel och palestinierna inleddes sommaren 2010.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton sade då hoppfullt att målet var två självständiga stater inom ett år.

Efter bara en månad tog det tvärstopp när Israel inte ville förlänga ett tillfälligt byggstopp för nya bostäder på ockuperad mark.

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".