Från den 1 juli i år får även papperslösa barn lagstadgad rätt att gå i skolan, något som har följts av en diskussion kring ifall poliser kommer hämta barn och ungdomar i skolor. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Skånepolisen: Hämtar inte papperslösa i skolor

"Barnen väljer inte att hålla sig undan"
1:35 min

Efter den diskussion som uppkommit efter att efter att papperslösa barn fick lagstadgad rätt att gå i skolan, säger gränspolisen i Skåne till Ekot att de inte kommer inte gå in i eller vänta utanför skolor.

– Gränspolisen i Skåne har inte gått in i skolor och hämtat barn. Barnen väljer inte att hålla sig undan, det är föräldrarna som gör det. Vi har inte gjort det under den tiden jag har varit chef och så länge jag är chef kommer vi inte göra det framåt heller, säger gränspolischefen i Skåne, Kristina Hallander Spångberg.

Gränspolisen - som verkställer avvisningar i Skåne - kommer inte gå in i eller vänta utanför skolor för att hämta papperlösa barn och ungdomar när skolstarten drar igång i augusti, uppger Kristina Hallander Spångberg.

– Den här nya lagstiftningen har inte påverkat vårt uppdrag, vi har arbetat på det sättet redan tidigare.

Marie-Louise Lundberg är psykolog och enhetschef för teamet för krigs och tortyrskadade vid Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, i Malmö. Hon är positiv till att gränspolisen i Skåne inte kommer gå in i skolor.

– Om skolan ska vara en frizon, om man är helt säker på att ingenting kan hända på vägen till eller från eller i skolan så är det ju guld värt för de här ungdomarna för att skolan är ju väldigt central i deras trygghetsskapande.

Men enligt Marie-Louise Lundberg behövs det fler fredade områden för barn och ungdomar.

– Sedan skulle man ju önska att man kunde få något slags löfte om att man heller inte skulle kunna hämta ungdomar till eller från eller på barn- och ungdomspsykiatrin för det är något de är väldigt rädda för och någonting som är väldigt allvarligt att barn och ungdomar som behöver psykiatrisk vård inte får det på grund av rädslan att de ska bli hämtade av polisen, säger Marie-Louise Lundberg.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".