Demonstranter samlades i hundra amerikanska städer på lördagen. Foto: Scanpix.

Demonstrationer mot friande dom för Zimmerman

"Inte bara ett ögonblick utan en rörelse"
3:26 min

Den stora demonstrationen "Justice for Trayvon Martin" hölls samtidigt under lördagen i 100 stora amerikanska städer. I New York var det pastor Al Sharpton som var huvudtalare. Vår utsända i New York, Anneli Dufva var på plats.

”Ingen rättvisa, ingen fred” ropades det i kör runtom mig följt av orden ”jag är Trayvon Martin”.

Det är över 30 grader varmt, vi står mitt i solen, svetten rinner om talarna, men stämningen är stark. Kravet på att se över lagen Stand your ground - alltså den lag om självförsvar som bland annat tillämpas i Florida och som kunde få George Zimmerman fri upprepas.

Det andra starka kravet som återkommer handlar om den civilrättsliga process som många tycker att regeringen måste föra i rättvisans och Trayvon Martins namn.

Beyonce och Jay Z hedrar mötet med sin närvaro och åskådarna skriker och applåderar. Det gör de också varje gång president Obama nämns - och det gör han flera gånger .

Trayvon Martins mor, Sabryna Martin är också där, liksom hans bror. Inget våld säger Al Sharpton, låt er aldrig lockas till att slå tillbaka med våld.

--Det här är inte a moment, it's a movement - det här är inte bara ett ögonblick utan en rörelse, säger Al Sharpton.  

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".