Tyska underrättelsetjänsten uppges ha använt ett av amerikanska NSA:s spionprogram. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Tyskar hjälpte USA med övervakning

Tyska myndigheter har samarbetet med USA, skriver tidningen Der Spiegel i dag. Både den tyska underrättelsetjänsten BND och författningsskyddet, BfV, har använt ett av den amerikanska säkerhetstjänstens NSA:s spionprogram, enligt tidningen.

Förbundskansler Angela Merkel och hennes ministrar har tidigare uppgett att de fick vetskap om USA:s hemliga övervakningsprogram först via medier.

Hemliga amerikanska dokument visar nu att författningsskyddet utrustats med datorprogrammet, kallat XKeyScore, uppger Der Spiegel.

BND:s uppgift har varit att lära BfV:s personal hur programmet ska användas. Målet har varit att öka författningsskyddets möjlighet att hjälpa NSA i gemensamma antiterroroperationer, uppger Der Spiegel.

I en intern NSA-presentation beskrivs XKeyScore som "ett produktivt spionverktyg". Med utgångspunkt i metadata kan det användas för att i efterhand avslöja exempelvis vilka sökord som använts från en viss internetuppkoppling.

Edward Snowden - nu på flykt från USA men tidigare anställd av en underentreprenör till NSA och den som först läckte uppgifter om den hemliga övervakningen till medier - har tidigare hävdat att BND samarbetat med NSA. Och enligt Der Spiegel har detta "intensifierats" på senare tid.

Varken BND eller BfV vill, i likhet med NSA, kommentera uppgifterna.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".