1 av 6
Många var ute och firade tronskiftet i Bryssel. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.
2 av 6
Några av alla belgare som firade på söndagen. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.
3 av 6
Många ville få en skymt av den nye kungen. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.
4 av 6
Belgien fick en ny kung på nationaldagen. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.
5 av 6
Jubel i Bryssel. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.
6 av 6
Prins Philippe har svurits in som belgiens nya kung. Foto: Yorick Jansens/Scanpix.

Belgiens nya kung Philippe tog emot folkets jubel

"I dag är vi alla belgare"
1:48 min

I Belgien har prins Phillippe svurits in som landets nye kung, sedan hans far, kung Albert II, abdikerat. I Bryssel var många ute och firade, rapporterar vår utsända.

På den belgiska nationaldagen på söndagen abdikerade den belgiske kungen Albert II, och hans son Philippe blir nu Belgiens sjunde kung sedan självständigheten från Nederländerna 1830. Som i Sverige har kungen främst en ceremoniell roll, men i det delade Belgien vill kungen spela en enande roll.

Dennis från staden Hui uppskattar den belgiska kungafamiljens strävan att hålla ihop sitt spretiga land. Bland fransktalande valloner, nederländsktalande flamländare och de tysktalande belgarna förekommer separatistiska stämningar.  

– Med ett år kvar till nästa val, är det bra att snart 80-årige Albert abdikerar nu, så kung Philippe kan överta den enande rollen säger Dennis. Vid val ska kungen bidra till regeringssamtalen, som kan ta lång tid i Belgien.

Andra säger samma sak. Men de franska rösterna dominerade framför slottet, där tusentals människor samlats i solgasset för att hylla kungafamiljen. När de visade sig på balkongen vid klockan 13, så steg jublet: leve kungen – ”vive le roi”. 

Kung Albert II, Belgiens sjätte kung i ordningen, abdikerade formellt tidigare på söndagen. Han önskade i ett tal sin son lycka i framtiden och sa att han hade fullt förtroende för honom och hans maka Mathilde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".