Migrationsverkets långa handläggningstider bromsar utvecklingen för de svenska it-företagen eftersom arbetskraften är eftertraktad på många håll. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Anders Wiklund/Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

It-branschen bromsas av långa handläggningstider för utländsk arbetskraft

"Det tar tre veckor att få svar på ett mejl"
2:04 min

Svenska it-företag har svårt att hitta kompetens i Sverige. Därför rekryterar många företag anställda från hela världen. Men Migrationsverkets långa handläggningstid av arbetstillstånd bromsar branschens utveckling, enligt branschorganisationen IT- och Telekomföretagen.

It-entreprenören Carl-Johan Hamilton driver ett it-företag och har själv upplevt svårigheter med Migrationsverkets handläggningstider:

– Det tar liksom tre veckor att få svar på ett mejl, och man måste sitta i långa telefonköer. När man får svar är det från någon annan och det är svårt att förstå svaret. Det är otroligt frustrerande, tidskrävande och kommer nu faktiskt att resultera i kriser för både individer, kunder och oss själva, säger han.

Carl-Johan Hamilton är grundare och delägare av ett it-företag i Stockholm. Företaget har tidigare anställt personer från bland annat och Pakistan, Indien och Bangladesh eftersom de har svårt att hitta tillräckligt många med rätt kompetens här hemma.

Nu har han har väntat i flera månader på att få besked från Migrationsverket om arbetstillstånd för ytterligare nio anställda som har ett it-jobb som väntar i Sverige.

– Trots att vi sökte visa i januari-februari någon gång får vi inget svar!

Och när skulle ni behöva ha de här personerna i produktion?

– Ja, nu! Nu, säger Carl-Johan Hamilton.

Den svenska it-branschen växer med cirka fem procent per år. 2011 var 178 000 personer i Sverige anställda inom it-sektorn, utspridda på cirka 17 000 olika företag.

Men de långa handläggningstiderna hos Migrationsverket bromsar utvecklingen för de svenska it-företagen eftersom arbetskraften är eftertraktad på många håll i världen. Det menar Anne-Marie Fransson som är förbundsdirektör på branschorganisationen IT- och Telekomföretagen:

– Det är sådan konkurrens att de får jobb och hamnar någon annanstans, och vi går miste om god kompetens. It-branschen är helt beroende på tillgång av kompetens, så det här har väldigt stor betydelse för Sverige som helhet, säger Anne-Marie Fransson.

Migrationsverket säger att problemen med de långa handläggningstiderna till största del beror på felaktigt ifyllda ansökningar som måste kompletteras. Regeringen gav i slutet av förra året i uppdrag till Migrationsverket att minska handläggningstiderna.

– Det är uppenbart att det är viktigt att svenska företag kan anställa den kompetensen som de behöver och som inte alltid finns i Sverige. Regeringen har ju de här frågorna under lupp och är väldigt intresserade av att vi tar ner handläggningstiderna, säger Migrationsminister Tobias Billström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".