Foto: Erlend Aas/Scanpix.

Allt fler gärningsmän och offer för dödligt våld narkotikapåverkade

Var fjärde gärningsman narkotikapåverkad
1:20 min

Det har blivit vanligare att både gärningsmän och offer för dödligt våld är påverkade av narkotika, visar siffror från Brottsförebyggande rådet. Jerzy Sarnecki, som är professor i kriminologi vid Stockholms Universitet, tror att det handlar om att allt mer av våldet begås bland mindre grupper utanför samhället:

– Allt eftersom det dödliga våldet minskar koncentreras det till de grupper av människor där det förekommer väldigt mycket grov organiserad brottslighet och missbruk, så att både förövarna och offren i större utsträckning än tidigare tillhör den här kretsen av grova brottslingar – och där förekommer det väldigt mycket narkotika, säger han.

Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet har det totala antalet personer som dör efter att ha blivit utsatta för våldsbrott minskat kontinuerligt under de senaste tjugo åren.

Sedan 1990-talets början har andelen offer som mist livet när de varit narkotikapåverkade gått från bara ett par procent till över tjugo procent år 2010.

För gärningsmännen visar den senaste siffran att var fjärde är påverkad av narkotika vid tidpunkten för brottet, enligt TT. Men det vanligaste är fortfarande att gärningsmän och offer är påverkade av alkohol:

– Det är mycket vanligt att det är alkoholen som utlöser direkt våld. När det gäller narkotika är dess roll i brottsligheten snarare den att man är involverad i brottslighet – till exempel i olika typer av konflikter rörande narkotika, eller att man är involverad i olika typer av organiserad brottslighet där man hamnar i konflikter och våldsamma sådana, säger Jerzy Sarnecki.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".