Påven Franciskus. Foto: Scanpix.

Påven ger demonstranterna i Rio sitt stöd

Påven vill inte se beväpnade poliser
1:28 min

Miljoner människor kommer att ta emot påven Franciscus när han anländer till Rio de Janeiro idag.

Men bland myndigheterna i Rio finns också oro att det ska bli en förevändning för nya massdemonstrationer, som dem under Confederation Cup nyligen.

Till de brasilianska myndigheternas förtvivlan har påven Franciscus meddelat att han inte vill åka i den skottsäkra påvemobilen under processionen genom Rio, utan i en vanlig öppen bil, så att han kan vara nära människorna.

Han har också meddelat att han inte vill se en massa beväpnade poliser och soldater i sin omgivning.

Dessutom, har påvens talesmän förklarat, om det nu skulle bli demonstrationer så kommer de inte att vara riktade mot påven utan mot kraven på bättre utbildning och sjukvård.

Och dessa krav stödjer påven helhjärtat.

Men det mest intressanta med detta påvens första internationella besök är kanske inte om det blir demonstrationer eller inte - utan vad han kommer att säga.

De gester som påven Franciscus visat - han valde att framträda i en enkel vit kåpa när han presenterades som ny påve, och han tillsatte nyligen en speciell kommission för att rensa ut de korrupta strömningarna i Vatikanstatens administration - har visat att han vill reformera den katolska kyrkan.

Frågan är hur långt han är beredd, och förmögen, att gå.

Det finns stora förväntningar, inte minst bland dom 100 000-tals ungdomar från hela världen som kommit till Rio för att delta på den katolska världsungdomsfestivalen där, på att påven ska använda tillfället för att annonsera sitt "sociala evangelium", som inte bara sätter de fattiga och utsatta i främsta rummet, utan också förespråkar en kyrka som lever fattigt.

De mest optimistiska säger att efter mötet i Rio så kommer katolicismen i Latinamerika inte längre att vara sig lik.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".