Kravet på prislapp försvinner

Uppdaterad 16:25
Kravet på att butikernas varor ska vara märkta med prislapp slopas. Det räcka med hyllkantsmärkning och pristerminaler enligt ett förslag från Konsumentverket. På onsdagen beslutade dock verkets styrelse att utreda frågan ytterligare. 

Ingrid Karpebäck och Maj-Britt Olsson är kunder på Ica Baronen i Stockholm City och de gillar inte förslaget.

– Många äldre har svårt med terminalerna och det är lättare att se priset om det står på varan.

– Jag tycker det är så bra som det är.

Ny lag i höstas
I höstas fick Sverige en ny prisinformationslag. Samtidigt fick Konsumentverket i uppdrag att ta fram tillämpningsregler för hur prismärkningen ska se ut i butikerna.

Efter en lobbykampanj från handeln slopas nu det mångåriga kravet på prislapp på varje vara. I stället ska det räcka med den hyllkantsmärkning som blivit så vanlig i butikerna, men som egentligen hittills bara varit tillåten i undantagsfall.

– Prislappen har i praktiken försvunnit från butikerna och folk har vant sig vid hyllkantsetiketter. Men det bygger ju också på att det finns en prisfrågeterminal så att man ska kunna kolla att priset på hyllkanten som sedan tas ut i kassan, säger Nils Ahlén, jurist på Konsumentverket.

Men då får man gå rätt långt i butiken.

– Ja, för att kontrollera priset, men utgångspunkten är att priset på hyllkanten ska vara korrekt.

Bara kilopris behöver anges
Dessutom behöver butikerna enligt lagregeln i fortsättningen bara märka förpackade kylvaror som ost, köttfärs och laxfilé med kilopris. Kravet på styckpris slopas.

– Man ser alltså inte exakt vad ostbiten eller fläskfilén kostar, något som har varit regel sedan flera år i branschen. Men som krav ställer vi då att det ska finnas en prisfrågeterminal som dels kan visa vad ostbiten kostar, dels visa att jämförpriset är detsamma som tas ut i kassan. Men butiken har fortfarande möjlighet att prismärka varje vara om den vill, säger Nils Ahlén.

Debatt väntas om nya lagen
Nu lär det bli debatt om nya prislagen. Fortsätter handeln att tänja på prismärkningslagen kanske kunderna själva får räkna ut styckpriset på ostbiten i fortsättningen, alternativt köa till prisfrågeterminaler.

Konsumentorganisationerna har inte hunnit lämna sina synpunkter men lär protestera mot den försämrade informationen. Och handeln lär protestera mot kravet på flera prisfrågeterminaler.

– Konflikten blir att branschen kommer att säga att detta kommer att kosta en väldig massa pengar som i slutändan kommer att drabba konsumenterna, säger Nils Ahlén.

Men konsumenterna har väl åtminstone som grundkrav att få veta vad priset på varan är?

– Ja, det är ju ett självklart grundkrav och branschen har ju någonstans sparat in på att sluta att prismärka varorna. De pengarna har ju tagit vägen någonstans.

Ingen större skillnad i praktiken
Konsumentverkets styrelse väntas anta prismärkningsreglerna på tisdagen. Men Patrick Erlandsson, ansvarig på Ica Baronen i Stockholm tror inte skillnaden i praktiken blir så stor.

– Jag tror de flesta butiker i alla fall kommer att fortsätta att sätta prislappar på de varor som inte har någon hyllkantsetikett, säger han.

– Egentligen skulle det vara som det var förr när det stod på en riktig lapp vad det kostade, men den tiden kommer väl aldrig tillbaka, säger kunden Ingrid Karpebäck.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se