Utsläppsrätter till salu för miljöns skull

På onsdagen träder Kyotoavtalet i kraft. Det har gått tre månader sedan Ryssland skrev under och därmed har avtalet som ska minska utsläppen av växthusgaser i världen satt igång för en försöksperiod mellan 2008 till 2012. (Ekonomiekot)

Inom EU har man redan tjuvstartat och handeln med utsläppsrätter för koldioxid har redan börjat. I princip är det öppet för vem som helst att handla rätterna.

Svante Axelsson ordförande i Naturskyddsföreningen berättar att föreningen är beredd att köpa.

”Ska inte använda dem”
– Ja, vi tittar på det om det finns möjligheter för oss att köpa upp utsläppsrätter. Det skulle kunna vara en möjlighet att kunna gå in och köpa sådana utan att använda dem. För då kan vi minska utsläppen totalt sett för att göra naturen en tjänst, säger han.

I princip står det öppet för vem som helst att handla utsläppsrätter, men det är framförallt de stora företagen som kommer att göra det. Det gäller särskilt energibolag och stora industrier.

12 000 anläggningar inom EU har från och med i år ett tak på hur mycket koldioxid de får släppa ut. 650 av de anläggningarna finns i Sverige.

Kan sälja del av tilldelning till andra
Rätten att få släppa ut mer än vad taket tillåter ska kosta, men också att den som hamnar under sitt tak, kan sälja sina tilldelade utsläppsrätter till andra.

Handeln är redan livlig, säger Niels von Zweigbergk, som är vd för Svensk kraftmäkling, som är ett av de få företagen i Sverige som mäklar utsläppsrätter än så länge.

– Det är en snabbt växande handel. Nu är det säkert en miljon ton i månaden om inte ännu mer som omsätts. Om man jämför med elhandel exempelvis som är en marknad som har gått upp och ner så är det här inte i nivå med elhandeln ännu. Men den kommer säkerligen att bli en ”råvara” som man handlar minst lika livligt som andra stora råvaror, som exempelvis olja, säger han.

Priserna har gått ner
Priset för att få släppa ut koldioxid har det funnits ett marknadsvärde på sedan två år tillbaka. Men genast när den riktiga handeln satte igång i januari i år så sjönk priset på koldioxidutsläpp dramatiskt. Från 8,50 euro per ton koldioxid till mellan 6,70 och 6,80 euro.

Priset ligger runt sju euro fortfarande vilket är långt ifrån de mellan 20 och 25 euro som var de priser som flera experter räknade med från början.

”Handeln fungerar inte”
Svante Axelsson på Naturskyddsföreningen ser det låga priset som ett bevis på att handeln med utsläppsrätter inte fungerar.

– Det är beviset på att vi har haft rätt. Vi har sagt att det är för mycket utdelat och när priset är lågt är det nästan ett överskott på utsläppsrätter. Då är det ingen som behöver köpa, säger han.

Jessica Josefsson, Ekonomiekot
jessica.josefsson@sr.se