Dödssiffran fortsätter att stiga i Kina

Efterskalven har avlöst varandra
1:30 min

Dödssiffran efter nattens jordbävningar i nordvästra Kina fortsätter att stiga. Över 70 personer rapporteras ha mist livet och hundratals är skadade. Tiotusentals människor har evakuerats från området.

Efterskalven har avlöst varandra under dagen i den svårtillgängliga regionen i Gansuprovinsen. Den första jordbävningen kom strax efter midnatt svensk tid, enligt statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Dödssiffran efter jordskalvet i Gansuprovinsen i norra Kina har ökat till 73, uppger lokalregeringen enligt AFP.

Det drabbade området är ett av de mest glesbefolkade i Kina vilket håller nere dödssiffrorna, men det komplicerar också räddningsarbetet. Omfattningen av nattens skalv är fortfarande svår att överblicka eftersom det tagit tid att nå alla byar.

Den bergiga regionen är svårtillgänglig och många redan dåliga vägar har förstörts i skalven. Inga stora städer har drabbats men bilder på kinesisk tv visar en omfattande förstörelse i flera byar.

Myndigheterna i provinsen säger att över 20 000 hus har fått allvarliga skador och att mer än tusen hus helt har raserats. Hundratals personer sägs dessutom ha blivit skadade i skalven vilket gör att trycket är hårt på sjukhusen.

Hundratals räddningsarbetare som sänts ut ser ut att kunna få otur med vädret. Prognoserna visar att kraftigt regn kan falla senare i veckan. Det ökar behovet av tält. Men tälten skyddar inte emot jordskred som det finns risk för om de förutspådda skyfallen kommer.

Jordbävningarna inträffade i en del av Gansuprovinsen där de är vanliga. Provinsen gränsar till Sichuan där drygt 150 personer dödades i en jordbävning i april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".