Jens Stoltenberg talade vid en minnescermoni i regeringskvarteret i Oslo i dag. Foto: Vegard Grøtt/Scanpix.

Jens Stoltenberg: "Norge är ett tryggt land"

Stoltenberg: Våld ska mötas med öppenhet
1:33 min

Norge är ett säkrare land i dag än för två år sedan då terroristen Anders Behring Breivik dödade 77 i Oslo och på Utöya.

Det konstaterade Norges statsminister Jens Stoltenberg i dag vid en minnestund för att hedra 22-juli-attentatens offer.

– Norge är ett tryggt land. Men inte heller Norge är ett land där vi har 100 procentig säkerhet för att det inte kan inträffa allvarliga våldshandlingar igen. Ett sådant samhälle finns inte, det skulle vara ett övervakat och stängt samhälle. Det landet vill vi inte leva i, sa Jens Stoltenberg.   

Ja, Norge är ett tryggt land, men någon hundraprocentig säkerhet kan ingen lova.

Efter all kritik som efter 22 juli 2011 riktades mot polisen, helikopterberedskapen, regeringen och dom fåtaliga beredskapsövningarna så har Norge nu både fler poliser, fler helikoptrar och fler övningar.

Men samtidigt kommer då kritik mot regeringen att den bara sysslar med dessa materiella ting istället för att ta tag i den invandrar- och främlingsfientlighet som låg bakom Breiviks terrordåd. Men här finns ingen motsättning, enligt Stoltenberg

– Vi måste göra båda delarna, inte antingen eller, sa Jens Stoltenberg.

Han kom tillbaka till sin berömda tes från attentatsdagen, att våld skall mötas med öppenhet. För ett sådant samhälle är en dålig grogrund för extremism och våld, sa Stoltenberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".