Minst 20 människor har fått sätta livet till på Egyptiska Sinaihalvön de senaste veckorna. Foto: Hassan Ammar/Scanpix.

Attacker mot polis och militär ökar på Sinaihalvön

Laglöst område.
1:42 min

På norra Sinaihalvön i Egypten har attacker mot polis och militär ökat dramatiskt sedan president Mohammed Mursi avsattes för snart tre veckor sedan. Minst 20 människor har fått sätta livet till.

Det var efter solnedgången som minst tio platser attackerades i de norra delarna av Sinai, främst i El-Arish, som är regionens största stad och som ligger nära gränsen till Israel och Gaza.

I El-Arish attackerades en klubb för poliser, en polisstation och en checkpoint, mitt i stadens centrum. Minst fem personer dog, de flesta poliser och militärer, och en kvinna som passerades skadades svårt.

I Rafah, som ligger precis på gränsen till Israel och Gaza attackerades en polisstation med raketgevär. Ett ett tiotal civila och poliser ska ha skadats, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Det var de värsta attackerna i Sinai sedan den egyptiske presidenten Muhammad Mursi avsattes i början av juli. Situationen i Sinai har sedan dess blivit alltmer instabil. Nästan varje dag rapporteras om attacker, främst mot polis och militär.

I de norra delarna av Sinai finns extrema islamistiska grupper som vill driva bort Egyptiska styrkor. Om motattacker, riktade mot islamister vet vi mindre, men den statliga nyhetsbyrån Mena uppgav förra veckan att man dödat 10 militanta under en så kallad säkerhetsoperation.

Sinai har länge varit ett närmast laglöst område, inte minst efter Mubaraks fall har den egyptiska staten i praktiken förlorat kontollen över området. Det är också ekonomiskt eftersatt, få investeringar, dålig utbildning som i sin tur leder till hög arbetslöshet.

Sinai är ungefär lika stort som Gotland. Egypten förfogar inte fritt över Sinai. Sedan Egypten och Israel slöt fred 1979 får Egypten inte sätta in militär på Sinai utan att be om lov. Nyligen godkände Israel att Egypten fick placera mer soldater i Sinai för att få bättre kontroll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".