Valet blev en framgång för premiärminister Shinzo Abe. Foto: Shizuo Kambayashi/Scanpix.

Marknaden andas ut efter valet i Japan

Tre år av politisk stabilitet väntar
1:10 min

Investerarna i Ostasien andades ut i dag efter att den japanske premiärministern Shinzo Abes regering haft stor framgång i gårdagens val. Alla börserna i närområdet steg i dag.

Valresultatet innebär att regeringen kan fortsätta med sina ekonomiska reformer.

Efter sex röriga år väntar nu troligen åtminstone tre år med politisk stabilitet i Japan tills nästa val hålls. Det gillar finansmarknaderna. Dagens reaktion blev ändå måttlig eftersom resultatet var väntat.

Premiärminister Shinzo Abe pratade mycket om ekonomi på dagens presskonferens. I dag börjar allting på riktigt för oss, sade han. Nu när regeringen har majoriteten i parlamentets bägge kamrar kan han genomföra en rad reformer för att försöka få ordning på landets ekonomi.

Japan lider av dålig tillväxt, en kostsam åldrande befolkning och en skyhög statsskuld. Förhoppningen är att regeringens högerpolitik ska råda bot på problemen.

Abe sade i sitt tal att han tolkar valresultatet som att väljarna vill att Japan börjar förhandla om att ingå i ett frihandelsavtal med länder runt Stilla Havet. Han sade också att han snabbt vill genomföra reformer som ökar konkurrenskraften hos japanska företag.

Han sade också att regeringen senare i år ska ta ställning till om momsen ska höjas kraftigt i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".