FN varnar för al-Qaidadåd

Uppdaterad 6:15
Det är bara en tidsfråga innan terrornätverket al-Qaida utför ett stort terrordåd. Den varningen kommer FN med i en ny rapport.

Det är en otäck bild av vår närmaste framtid som målas upp i FN-rapporten. Fler och värre terrordåd, och ett allt mer svårfångat al-Qaida-nätverk.

Bara en tidsfråga
Det är en grupp inom FN som har till uppgift att övervaka al-Qaida och talibanerna i Afghanistan som står bakom rapporten. I rapporten skriver gruppen att al-Qaida fortfarande försöker få kemiska och biologiska vapen, men också kärnvapen, och att det bara är en tidsfråga innan terrornätverket lyckas genomföra ett nytt förödande attentat.

Ett av de effektivaste sätten att förhindra terrordåd, är att strypa de ekonomiska tillgångarna för terroristerna, skriver man. Men trots att många länder har infört sanktioner och fryst terrormisstänktas banktillgångar, så konstaterar gruppen i sin rapport att det finns många sätt att komma runt restriktionerna.

Tror inte på resstopp
Trots att inget land har uppgett att några al-Qaidaterrorister har kunnat trotsa det världsomspännande reseförbud som infördes för misstänkta terrorister för tre år, så säger FN-gruppen att man har svårt att tro att varken talibaner eller al-Qaidaanhängare skulle ha kunnat resa från ett land till ett annat.

al-Qaida har också effektivt utnyttjat situationen i Irak för att rekrytera nya anhängare. Men rapporten slår fast att hur den politiska kartan i Irak än utvecklas, så kommer al-Qaida att fortsätta att vara ett hot mot alla världens länder.

Som för att ytterligare poängtera den mörka framtiden så avslutar gruppen med att säga att al-Qaidamedlemmar i dag är ännu svårare att spåra än för bara ett år sedan.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se