Hizbollah på EU:s terrorlista

Källor: Stödet till al-Assad påverkar beslutet
1:28 min

EU:s utrikesministrar är överens om att Hizbollahs militära gren ska listas som terroristorganisation. Det betyder att alla tillgångar i EU-länderna kan frysas.

Enligt uppgift är ministrarna överens, men först senare denna vecka ska Libanon få del av ett formellt beslut. Det ska gälla för sex månader i taget, och innebär att tillgångar för det militära Hizbollah i EU-länder fryses. Dess medlemmar kan inte heller få visum till EU-länder. Samtidigt vill EU fortsätta kontakterna med Hizbollahs politiska gren.

Storbritannien, och Nederländerna, som sedan tidigare har Hizbollah på nationell svartlista, har pressat på för att EU ska besluta om terrorlistning. Men flera EU-länder, som Österrike, Irland och Tjeckien har hållit emot. Bland annat i fruktan för att en terrorstämpel på Hizbollah skulle göra Libanon än mer skulle instabil och för svårigheterna att skilja på de militära och politiska delarna av Hizbollah.

Enligt anonyma källor i Bryssel har de ändrat sig efter att Hizbollas stöd för Syriens diktator Al-Assad med tiden blivit tydligare.

Men här i Bryssel sa flera utrikesministrar, däribland Tysklands och Litauens, att ett fullgott skäl för terrorstämpel är att Hizbollahs militära gren utfört och planerat terrorhandlingar i Europa. Förra sommaren en dödlig attack mot en turistbuss i Burgas i Bulgarien, och dessutom planer på liknande dåd på Cypern, som  avslöjades i förväg.

Sedan tidigare har flera länder utanför EU satt Hizbollah på terrorlista, som USA, Israel och Kanada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".