Supportrar till Mugabe vid ett valmöte. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/Scanpix.

Sydafrikansk medlare tystas inför Zimbabweval

Sydafrikansk balansgång i förhållande till grannen
1:24 min

Det är en dryg vecka kvar tills valet i Zimbabwe, ett val som redan har fått kritik för att vara illa förberett. Nu tystar Sydafrikas president sin egen medlare i Zimbabwes politiska kris.

Efter att den sydafrikanska medlaren kritiserats av Zimbabwespresident Mugabe, får hon inte längre uttala sig om Zimbabwe i sin medlarroll.

– Vi hoppas att våra ursäkter och förklaringar om att de kommentarer som har fällts, inte har varit officiellt godkända, ska ha rensat luften, säger presidentens talesman Mac Maharaj, till Voice of America.

Den han syftar på är Sydafrikas medlare och ambassadör i Zimbabwe, Lindiwe Zulu, som sagt att förberedelserna inför valet "inte ser bra ut".

Zimbabwes president Mugabe har svarat med att be president Zuma att stoppa "den där kvinnan" från att uttala sig.

Tidigare har han kallat henne både för "dum och idiotisk" och "gatflicka".

Sydafrika har inte kommenterat Mugabes ordval.

Men i själva verket har Lindiwe Zulu med lite andra ord bara sagt det som SADC, det vill säga den organisation av grannländer som leder medlingen i Zimbabwe, redan har sagt: att beklaga att valet hålls, trots att de reformer som skulle ha genomförts, inte har kommit till stånd.

Sydafrika går en balansgång i förhållande till grannen av rädsla för att förstöra det samarbetsavtal man uppnådde i och med förra valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".