Foto: Eric Risberg/Scanpix

Svårt att ändra social position enligt ny rapport

Överraskade av resultaten
1:58 min

I stora delar av USA är det svårt att röra sig uppåt i samhällsklasserna, tvärt emot idén om den amerikanska drömmen. Det visar en ny forskningsrapport, som publicerats i New York Times.

--Jag har vuxit upp på Manhattan, säger New York-bon John Welsh, så jag känner inte igen det där. Hit kommer man för att lyckas, för att röra sig uppåt socialt och ekonomiskt.

Forskarna som gjort rapporten säger sig ha blivit överraskade av resultaten. Först och främst att det spelar så stor roll var du växer upp. Om du kommer ur fattiga förhållanden eller ur medelklassen kan det vara livsavgörande var du bor. För de riktigt rika har det däremot ingen större betydelse och skillnaderna inom USA är enorma.

De städer som får ett gott resultat i studien, som till exempel Salt lake city eller Seattle, står sig bra även i en internationell jämförelse där Norge och Danmark ligger i topp. Men för de städer med svagt resultat, som Memphis och Atlanta, är förutsättningarna för social rörlighet sämre än i något annat land i västvärlden.

Resultaten, som är baserade på anonymiserade inkomstuppgifter för miljontals amerikaner visar på samband, inte på orsaker påpekar forskarna. Det viktiga för att nå social rörlighet är en blandad befolkningsstruktur, med bra grundskolor och ett samhälleligt engagemang hos medborgarna.

Att svarta områden har sämre social rörlighet påvisas också, något som gör rapporten dubbelt aktuell just nu, i ett USA med både en pågående debatt om etnicitet och klass och med staden Detroit, som begärt konkursskydd.

--Det är klart, USA är ett stort land. För någon som kommer från Detroit ser allt förstås helt annorlunda ut, säger John Welsh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".