Özz Nûjen ställer frågan varför? Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Özz Nûjen: ”Vi har blivit som diktaturerna!”

Lyssna på sommar i P1
Sänds 21 juli 23.33 - 22 juli 00.00

Varför är könet så viktigt? Varför får Kungen prata nonsens i sju minuter utan att få en enda fråga? Varför är det så viktigt att veta varifrån någon kommer? Varför stör sig folk på ordet hen? Det är frågan ”varför” som är bärande i komikern och skådespelaren Özz Nûjens Sommarprogram.

Han har gjort succé under det senaste året med sin enmansföreställning Dålig Stämning. I Sommar i P1 fortsätter Özz Nûjen att ifrågasätta sig själv, samhället och våra värderingar. Varför accepterar vi till exempel att våra mail och telefonsamtal registreras och avlyssnas?

– För 20-30 år sedan förfasades vi över att de vidriga diktaturerna och kommuniststaterna i Östblocket kontrollerade sin befolkning. Nu sker exakt samma sak här hos oss med FRA, Ipred och Titan, säger Nûjen i sitt Sommarprogram.

Varifrån kommer du? Känner du dig svensk? Varför är vi så fixerade vid att definiera vad som är svenskt? Frågor kring etnicitet och rasism har också sin plats i Özz Nûjens Sommar i P1

– Jag är kurd, svensk medborgare och jävligt glad över det jag blivit och är. Nämligen först och främst en helt okej individ!

I programmet berättar han också öppenhjärtigt om svårigheten att älska sig själv och om spruckna relationer.

-- Jag borde ha älskat mig själv. Jag är helt ok men jag kände innerst inne att jag inte var värd att älska. Jag kände mig tom och försökte fylla alla andra. Men du kan inte fylla någon från ett tomt kärl.

Sommar & Vinter i P1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".