Löfven om M:s Vattenfall-invit: Granska Nounköp

”Nuonaffären ska följas upp och avslutas”
1:55 min

Beslutet i Vattenfalls styrelse om att dela upp bolaget och att öppna för nya ägare, tvingar fram överläggningar mellan regeringen och oppositionen. Men Löfven vill hellre tala om köpet av Nuon.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) förklarade tidigare i dag att han vill ha med Socialdemokraterna på ett sådant beslut. Men Socialdemokraterna ledare, Stefan Löfven, vill inte svara på inviten ännu. Han vill tala om Vattenfalls köp av Nuon.

– Det är inte aktuellt med den diskussionen nu. Här kommer en diskussion där det inte finns något som helst underlag. Vi har hur mycket underlag som helst vad gäller Nuonaffären. Det är den som ska följas upp, det är den som ska avslutas, säger Stefan Löfven, Socialdemokraternas partiledare.

Stefan Löfven vill hellre tala om regeringens agerande i samband med Vattenfalls köp av Nuon. Han kräver en särskild haverikommission, vid sidan av den utredning som riksdagens konstitutionsutskott ska göra under kommande riksdagsår. Det innebär inte att Socialdemokraterna säger nej till nya delägare i Vattenfalls utomnordiska verksamhet, bara att man hellre pratar om Nuon just nu.

Om regeringen vill genomdriva ett sådant förslag går det att skapa en majoritet ihop med Sverigedemokraterna. Sven-Olof Sällström, som är Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, ser gärna att Vattenfall säljer av verksamheten utanför landet.

– Det ställer vi oss naturligtvis positiva till. Vi Sverigedemokrater har längre propagerat för att Vattenfall bör koncentrera sig den nordiska och kanske framför allt den svenska marknaden, säger Sven-Olof Sällström, Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet kan också tänkas vara positiva till en sådan modell, men deras utgångspunkter är i stället att det vore bra med en övergång från fossil till förnyselsebar energi inom Vattenfall.

– Vi skulle gärna se att Vattenfall slutade göra investeringar i fossil energi. Att sälja fossilkraft och sedan använda pengarna till förnybar energi, det är en inriktning som Miljöpartiet är med på, säger Per Bolund, Miljöpartiets ekonomiskpolitiske talesperson.

– Om man säljer de här gammalmodiga kolkraftverken och fossila bränslena, så tycker vi i så fall att man ska använda de pengarna till att investera i förnyelsebar energi, för det är där framtidens finns, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".