USA:s president Barack Obama tycks ha övertygat kongressen om att acceptera det militära stödet till den syriska oppositionen. Foto: Charles Dharapak/Scanpix.

USA redo beväpna syriska oppositionen

1:19 min

USA går vidare med planerna på att beväpna den syriska oppositionen som slåss mot regeringen och president Assad. President Obama har förhandlat med kongressen som nu tycks vara på väg att acceptera det militära stödet.

USA tränar redan grupper som slåss mot den syriska regeringen, men i juni lovade president Obama att det också ska bli fråga om vapenhjälp.

Men än så länge har inga vapen levererats. Innan det blir aktuellt ska den amerikanska kongressen säga sitt. Många i kongressen har varit oroliga för att vapnen ska hamna i fel händer – de minns hur USA  under 80-talet beväpnade det som sedan blev terrornätverket al-Quaida, som då slogs mot Sovjetunionen i Afghanistan. Det finns också en oro kring att USA efter Irak och Afghanistan på nytt ska bli indraget i ett långvarigt krig.

Men nu verkar det som om kongressens oro är på väg att skingras.

Mike Rogers som är ordförande i representanthusets underrättelseutskott säger till nyhetsbyrån Reuters att han tror att regeringen kan gå vidare med sina planer, även om det fortfarande finns frågetecken kvar att räta ut. En anonym källa nära regeringskansliet bekräftar den bilden för nyhetsbyrån.

I inbördeskriget i Syrien har runt 100 000 människor dödats, FN:s sändebud  i Syrienkonflikten, Lakhdar Brahimi gläds inte beskedet om de amerikanska vapentransporterna.

– Vapen skapar inte fred, vi vill att alla vapenleverenser upphör, säger han i en kommentar.

Vapenleveranserna tros kunna inledas tidigast i augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista