Azar Marvi och Mikael Gaderi från Iran har konverterat till kristendomen från islam och söker asyl i Sverige. Foto: Hugo Lavett/Sveriges Radio.

Migrationsverket utbildas om kristna konvertiter

"Vi måste ha speciella kompetenser"
2:08 min

Migrationsverket har tillsammans med Sveriges kristna råd startat en utbildning för att anställda ska lära sig mer om asylsökande som konverterat till kristendomen.

– I många länder, Iran, Afghanistan till exempel, så kan man inte leva öppet som kristen om man tidigare tillhört Islam, och man kan inte utöva sin religion. Så det kan vara en avgörande faktor. Och då måste vi dels bedöma om övergången till kristendom är äkta, och vi måste blicka in i framtiden och se om konverteringen kommer vara viktig för honom i hemlandet, säger Fredrik Beijer som är rättschef på Migrationsverket.

Utbildningen är ett samarbete mellan Migrationsverket och Sveriges kristna råd och består av fem möten där handläggarna på Migrationsverket får diskutera bland annat hur frågor vid asylutredningen kan ställas. Bengt Sjöberg är en av initiativtagarna på Sveriges kristna råd.

– Jag har full förståelse för att Migrationsverket har problem. Och det är därför som vi från Sveriges kristna råd är glada att man lyssnat på oss och tycker att vi behöver ha en dialog, säger han.

Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket säger att även om det är svårt att sätta sig in hur troende en asylsökande är, så är det verket måste göra.

– Svensk lag och Geneve-konventionen bygger på att vi måste göra det. Och därför måste vi ha speciella kompetenser hos våra medarbetare. Och det är svårt, det måste man ha respekt för, säger han.

Azar och hennes son Mikael från Iran har konverterat till kristendomen och väntar just nu på besked om de får uppehållstillstånd.

– Det kan finnas dem som tror att vi har konverterat för att få uppehållstillstånd, men de kan inte se mitt hjärta, så de bara tror det, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".