Iphone är Apples storsäljare. Foto: Amy Sancetta/Scanpix.

Apples resultat bättre än väntat

Teknikjätten Apple redovisade åter en minskad vinst, men resultatet överträffade ändå de lågt ställda förväntningarna. En rejäl skjuts för försäljningen av Iphone överraskade.

Nettovinsten blev 6,9 miljarder dollar, vilket är en nedgång för andra kvartalet i rad – denna gång med 22 procent. Omsättningen var 35,3 miljarder dollar, enligt rapporten som presenterades efter USA-börsernas stängning på tisdagen.

Nedgången var väntad, men blev inte lika stor som analytikerna hade förutspått.

Intäkterna hjälptes upp av en större efterfrågan på storsäljaren Iphone. 31,2 miljoner telefoner såldes världen över, rekord för kvartalet som slutade 30 juni.

"Väldigt, väldigt bra", kommenterade en analytiker försäljningssiffrorna, trots att de på sikt är vikande. "Ett par miljoner mer än väntat", noterade en annan.

Under samma period såldes 14,6 miljoner Ipads, vilket flera analytiker däremot såg som en besvikelse.

Framöver väntar många spänt på att Apple ska presentera en ny storsäljare. I planeringen finns bland annat Iwatch, en digital armbandsklocka, som väntas 2014.

Aktien sjönk under tisdagens handel i New York med 1,7 procent och har nu tappat 21 procent på Nasdaq-börsen i år. Efter att delårsrapporten släppts steg aktien fyra procent i den elektroniska efterhandeln.

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".