Bra bit kvar till att uppfylla skogsvårdslagens krav

"Allvarligt att man inte klarar hänsynen"
2:24 min

Skogsägarna och skogsbolagen klarar i dag inte av att uppfylla skogsvårdslagens krav fullt ut vid slutavverkningar. Skogsstyrelsen, som årligen tillsynar 1 200 slutavverkningar, pekar på flera känsliga naturvärden där skogsägarna bör bättra sig.

Två tredjedelar av det som ska skyddas enligt lag klarar sig vid slutavverkningar, men en tredjedel förstörs helt eller påverkas mer eller mindre.

– Det är allvarligt att man inte klarar hänsynen, säger Stefan Forsberg, som finns på Skogsstyrelsens örebrodistrikt. Han är en av de konsulter som synar slutavverkningarna.

I skogsvårdslagen paragraf 30 står det vad som krävs och vilken hänsyn som ska tas. Det handlar bland annat om att skydda örtrika miljöer vid vatten, att lämna äldre träd och lämna skyddszoner mot vattendrag. Frågan är varför den inte efterlevs.

– Man kanske inte lägger tillräckligt med tid på planering och inventering innan avverkningen påbörjas, säger Stefan Forsberg.

Just att ta sig tid för att hitta det som ska skyddas i skogen, innan skogsmaskinerna börjar fälla träd, har arbetslag 601 inom Stora Enso i Hälleforsdistriktet tagit fasta på. De har prövat sig fram till en egen metod där planeringen är viktig. Men lägger även ris och grenar på de stråk i skogen där de tunga skogsmaskinerna kör mycket.

Metoden som Jan Skogh och hans arbetslag har utarbetet ska nu tillämpas inom hela Stora Enso. Dessutom är andra skogsbolag är intresserade eftersom metoden är mer skonsam mot både miljö, de dyrbara maskinerna och ger en bättre arbetsmiljö. 

Skogsstyrelsen välkomnar skogsbolagens egna initiativ men myndigheten har samtidig vässat tonen mot skogägarna och lägger allt oftare förbud mot avverkning i områden med höga naturvärden.

År 2010 lades knappt 10 förbud, förra lades året närmare 60 och i år kan det bli 100 förbud i känsliga områden.

--Det blir fler i år, vi vill poängtera att det här är så viktigt ha kvar, säger S tefan Forsberg.

Trots de många krav som myndigheten har på skogsägarna och skogsbolagen är Stefan Forsberg på Skogsstyrelsen också positiv, dels till skogsbolagen egna initiativ, till deras miljöpolicys och även till metoden som utarbetats av arbetslag 601.

– Jag tycker att det är jättebra att de tar tag i de här frågorna. Det är ett bra exempel på att man tar sitt sektorsansvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".