Foto: Michael Vochenkov/Scanpix/Scanpix Montage: Sveriges Radio

Snowden har inte lämnat flygplatsen

Den i USA spionmisstänkte visselblåsaren Edward Snowden har fortfarande inte lämnat Moskvaflygplatsen Sjeremetjevo.

Snowden har sökt tillfällig asyl i Ryssland men har ännu inte fått det nödvändiga papper som behövs för att han ska kunna röra sig fritt i landet. Samtidigt fortsätter påtryckningarna från USA:s sida för att få Snowden utlämnad och ställd inför rätta.

Det var en besviken grupp journalister som mötte Edward Snowdens ryska advokat Anatolij Kutjerena när han kom ut från flygplatsens transitzon nu på eftermiddagen.

För Edward Snowden själv dök inte upp. Enligt advokaten är han av säkerhetsskäl ännu inte redo att prata med journalister.

Till skillnad från tidigare uppgifter i olika medier under dagen fick han aldrig det papper som krävs för att fritt kunna röra sig i Ryssland under tiden som hans asylansökan behandlas.

– Han befinner sig här, bor här, sa Kutjerena. Men på journalisternas frågor var "här" är sa Kutjerena  bara ”flygplatsens transitzon”.

Edward Snowden, tidigare anställd vid amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA, kom till Ryssland från Hongkong den 23 juni och har sedan dess inte kunnat lämna flygplatsens transitzon eftersom hans amerikanska pass har dragits in. I hemlandet anklagas han för bland annat spioneri efter att ha avslöjat en omfattande amerikansk data- och telefonövervakning världen över.

Förra veckan ansökte han formellt om asyl i Ryssland. Vid ett möte tidigare med ryska människorättsorganisationer sa han sig vara beredd att leva upp till det villkor som president Vladimir Putin satt upp för att ge Snowden asyl: Att han slutar skada USA genom fler avslöjanden.

Efter mötet med Snowden i dag sa advokat Anatolij Kutjerena att han vill bo här, han vill lära känna den ryska kulturen. Lämpligt nog hade han med sig en engelsk översättning av Dostojevskijs klassiker Brott och straff.

Om man i Moskva väljer att ge amerikanen politisk asyl riskerar det att för lång tid framöver bli ett allvarligt problem i relationen mellan Ryssland och USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".