Valet kan ge maktskifte i Portugal

På söndag är det återigen val i Portugal. Det ska leda till den fjärde regeringen på tre år. Portugal är politiskt instabilt och riskerar att vara det även efter valet eftersom inget parti ser ut att få egen majoritet.

Partiledarna avbröt varandra flitigt i den avslutande tv-debatten på tisdagskvällen, men kanhända fick några väljare lite nya besked. Förtroendet för politikerna verkar annars lågt. Vallöften infrias sällan, säger många.

Det var framförallt näringslivets sviktande stöd för den sittande regeringen, som i december ledde till en regeringskris och fick presidenten att utlysa detta nyval.

Många vill se maktskifte
De flesta opinionsmätningarna tyder på att portugiserna vill se ett skifte vid makten och att Socialistpartiet med ledaren José Socrates tar över. Frågan nu är om socialisterna kan knipa åt sig en egen majoritet eller tvingas samarbeta med något av småpartierna.

Ut i kulissen placeras i så fall dagens regeringsparti Socialdemokraterna, som trots partinamnet är ett center-moderat parti. Den nuvarande premiärministern Santana Lopes beskrivs som en playboy med litet stöd till och med inom sitt eget parti.

Advokaten Hugo Vieira da Luz hoppas förstås att det egna partiet, det högerorienterade Socialdemokraterna vinner, men förstår kraven på förändring. 

Ekonomisk kris
En teknologisk chockkur är Socialistpartiets recept för att lyfta Portugal ur sin ekonomiska kris, medan socialdemokraterna vill strypa offentliga utgifter. Utbildning är en annan viktig valfråga, liksom rätten till abort, där Socialisterpartiets valmanifest utlovar en folkomröstning.

Hugo Vieira da Luz menar att det är ett historiskt ögonblick för Portugal.

– Stabilitet, det saknas stabilitet och Portugal behöver politiskt lugn nu, säger den unge advokaten.

Alice Petrén, Lissabon
alice.petren@sr.se