Foto: Scanpix

PO: Låt tidningarna ta ansvar på sociala medier

Tidningarnas sociala medieplattformar bör omfattas av samma etiska regler som dess pappersversion eller hemsida. Det tycker Pressombudsmannen, som väntas klubba igenom nya regler i höst.

I dag kan den som blivit illa behandlad av en tidning eller tidskrifts pappersversion eller hemsida anmäla det till Pressombudsmannen.

Men att driva ett sådant fall efter en publicering på sociala medier har inte gått, eftersom det saknats tydliga regler. Nu vill PO utöka mediernas ansvar.

– Det ska även gälla konton på sociala medier knutna till tidningar. Till exempel Facebooksidor, säger Pressombudsmannen Ola Sigvardsson till SVT Nyheter.

Det utökade utgivaransvaret föreslås gälla både sådant som publiceras av både journalister och läsare. Därmed skulle medierna få ett större ansvar för till exempel näthat som sprids via deras plattformar.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista