Två fall där unga flickor har tagit sitt liv efter att ha blivit mobbade på elektronisk väg har skapat debatt i Kanada. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Kanada ändrar lagen efter nätmobbningsfall

Polisen ska få större befogenheter
1:38 min

I Kanada har mobbning på nätet den senaste tiden hamnat högt upp på den politiska agendan. Två unga flickor har tagit sitt liv efter att ha blivit uthängda på elektronisk väg. Kanadas regering lovar nu att se över möjligheten att strama upp lagstiftningen.

Det har snart gått fyra månader sedan Leah Parsons 17-åriga dotter Rehtaeh tog sitt liv i familjens badrum i Halifax i östra Kanada. Hon gjorde det efter att en bild på henne spridits i grannskapet, från mobiltelefon till mobiltelefon – en bild där hon mot sin vilja har sex med en pojke på en fest.

Några månader dessförinnan tog en annan ung flicka sitt liv i Vancouver – också hon efter att en sexuell bild på henne börjat spridas på elektronisk väg. De två flickornas död har nu orsakat stor debatt i Kanada och ger politiska efterverkningar, såväl lokalt som nationellt.

Ross Landry är justitieminister i Nova Scotia, den provins där Rehtaeh Parsons bodde. Nova Scotia blir nu den första provinsen som ändrar sin lagstiftning just när det gäller trakasserier på nätet. Bland annat ger de polisen större befogenheter att beslagta en dator eller mobiltelefon om ägaren misstänks mobba någon.

Även Kanadas premiärminister Stephen Harper lovar nu att skyndsamt se över landets brottsbalk så att ett brott kan hanteras som ett sådant även om det sker på nätet.

– I allt det mörka känns det bra att min dotters död har påverkat, säger Leah Parsons.

 
Mer om det här hör du i eftermiddagens Studio Ett i P1. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".