Projects Abroad skickade volontärer till barnhem där det rapporterats om övergrepp. Foto: Mikael Sjödell/Sveriges Radio.

Projects Abroad slutar med Kambodja-volontärer

Har inte alltid kunnat kontrollera vad som görs av tredje part
1:51 min

För drygt en månad sedan kunde P1-programmet Kaliber berätta att en av världens största volontärresebyråer, Projects Abroad, bland annat samarbetat med barnhem i Kambodja där det rapporterats om övergrepp mot barn. Nu meddelar företaget, som även finns representerat i Sverige, att de kommer att sluta skicka volontärer till barnhem i Kambodja.

Enligt Greg Tompson, som är chef på Projects Abroad, har de inte alltid kunnat kontrollera vad som görs av tredje part.

Tidigare i somras kunde Kaliber berätta om hur volontärresebyrån Projects Abroad skickat volontärer till barnhem där det rapporterats om övergrepp. När Kalibers reporter själv reste till Kambodja som volontär gjorde företaget inga kontroller av hans bakgrund – trots att Kambodja är ett land som är ökänt för barnsexturism.

– Trots att ingen vet något om mig och min bakgrund släpper de iväg mig ensam med barnen, berättar reporter Mikael Sjödell.

Kaliber kunde också berätta om hur många barnhem i Kambodja blivit rena affärsverksamheter som tjänar pengar på turister och volontärer som kommer på besök.

På sin Facebooksida skriver Projects Abroad att de nu har gjort en egen utredning och bestämt sig för att helt sluta med att skicka volontärer till barnhem i Kambodja.

Greg Tompson säger att en av anledningarna är att företaget har svårt att kontrollera förhållandena på barnhemmen.

Företaget kommer istället att starta upp egna dagcenter i Kambodja där föräldrar kan lämna sina barn under kortare perioder, om de behöver.

– Vi tror att vi kommer att göra bäst nytta på det sättet, säger Greg Tompson.

Enligt Greg Tompson kommer företaget att fortsätta skicka volontärer till barnhem i andra delar av världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".