Anopheles algeriensis är Sveriges 48:e myggart Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Malariamygga hittad i Sverige

1:45 min

Många semesterfirare hade kanske hoppats på färre mygg den här sommaren, men nu finns det fler myggarter än någonsin. Det är Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som har hittat en myggart som inte varit känd i Sverige tidigare. Och som dessutom kan sprida Malaria.

– Det är en malariamygga. Men den verkar ha en väldigt begränsad utbredning och vi tror inte att den kommer orsaka några malariautbrott, säger Anders Lindström som är forskare på SVA. 

Den som oroar sig för myggbett nu på semester kan vara lugn trots den här upptäckten, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt. Anopheles algeriensis, som är det latinska namnet, är Sveriges 48:e myggart och den hittades på Gotland nu i juni. Men att vi har fler myggarter betyder inte att vi har fler myggor, säger Anders Lindström:

– Antalet myggor är konstant. Det enda som har hänt är att vi vet vilka några till är.

Det är för andra året i rad som Statens veterinärmedicinska anstalt inventerar den svenska myggfaunan i något anstalten kallar för Myggjakten. Förra året upptäcktes en ny art och nu alltså ytterligare en. Och det är viktigt att veta vad vi har för myggor i Sverige, menar forskaren Anders Lindström på SVA:

– Det vi försöker göra är att kartlägga vilka mygg vi har i Sverige och var de finns. Det ökar träffsäkerheten vid övervakning och bekämpning att vi vet var djuren finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista